De wortelkanaal behandeling wordt in de tandheelkunde een endodontische behandeling genoemd.
De wortelkanaal behandeling is geïndiceerd wanneer in het wortelkanaal of in het kaakbot rondom de wortelpunt van een tand of een kies een ontsteking is, of een ontsteking dreigt te ontstaan. Deze behandeling heeft als doel om het ontstoken tandweefsel allemaal te verwijderen. Dit kan namelijk niet uit zichzelf genezen of door een antibiotica kuur.
De wortelkanaal behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving, zodat de behandeling zonder pijn verricht kan worden. Vaak wordt door de tandarts een of meer röntgenfoto’s gemaakt. Zo heeft de tandarts een goede controle over het verloop van de behandeling en de kromming van de wortels. De tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt de tandarts het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij\zij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaal behandeling maakt de tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.
Duur van de behandeling:
De behandeling duurt namelijk wel drie kwartier tot een uur of langer.
De totale behandeling zal in twee, soms in drie zittingen, gebeuren. Dit is omdat de behandeling lang duurt en de patiënt niet in staat is langer dan een uur de mond openhouden i.v.m. kaak- en spierpanning. In de eerste zitting gaat de tandarts de tand of kies openmaken en een gedeelte van de ontstoken zenuwweefsel verwijderen. De lengtes van de kanalen meten en de kanalen spoelen met desinfecterende spoelvloeistof. Er wordt in de kanalen een soort medicijn geplaatst zodat de zijkanaaltjes ook verder van de bacteriën worden ontdaan. De kies wordt door een tijdelijke vulling afgesloten. In de tweede zitting worden de kanalen verder gevijld en alle ontstoken zenuwweefsel verwijderd en de kanalen goed gespoeld. Vervolgens worden de kanalen gevuld en de kies dichtgemaakt.
Napijn:
Een zenuwbehandeling kan eventueel napijn geven. Over het algemeen duurt dit 2 tot 3 dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, is deze pijn te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neemt u dan contact op met uw tandarts.
Oorzaak:
Normaal gesproken ontstaat een ontsteking van de zenuwkanalen door een invasie van bacteriën uit de mondholte. De bacteriën dringen door tot in de zenuwkanaal door tandbederf (cariës) of ten gevolge van een lekkende vulling. Ook kan een ontsteking ontstaan door een harde klap op een tand, bijvoorbeeld door een val- of vechtpartij. Of wanneer een grote caviteit (gat) wordt gevuld dat te dichtbij de zenuw zit en de zenuw op ten duur niet tegen kan en af gaat sterven. Een ontsteking hoeft niet altijd direct klachten te geven. Vaak is hevige gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken een eerste signaal. Als de ontsteking onbehandeld blijft, kan de ontsteking zich in een later stadium uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt van de tand of kies. De zenuw is dan afgestorven. Aanraken van of dichtbijten op de kies is dan zeer gevoelig en pijnlijk.
Niet behandelbaar:
Meestal is een zenuwbehandeling mogelijk. Soms is een tand of kies echter zodanig aangetast door tandbederf (tot diep onder het tandvlees), dat deze behandeling niet meer mogelijk is. In overleg met u kan er dan besloten worden de tand of kies te trekken. Voor het gat dat daardoor ontstaat, zijn er diverse oplossingen, bijvoorbeeld een brug, een plaatje, een frameprothese of een implantaat.