Kronen en bruggen functioneren ter vervanging van tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke functie en vorm zoveel mogelijk.

Kroon

Een kroon kan nodig zijn wanneer u een verkleurde, beschadigde of gebroken tand of kies heeft. Ook wanneer er door tandbederf een groot gedeelte van de tand of kies verloren is gegaan, kan een kroon een mooie oplossing zijn. Vaak is het dan onvoldoende houvast voor een vulling. Een kroon is dan ook een vaste vervanging. Vaak dient een kroon als bescherming voor een kies. Is een kies zwaar gevuld en/of tevens van wortelkanaalulling voorzien, dan is de kies erg zwak. Kans op breuk is groot. Daarom adviseert een tandarts op tijd om een kroon te plaatsen. Een kroon verstevigd de kies en maakt de kans op een breuk klein.

1e zitting

[su_row][su_column size=”2/3″]

Een kroon gaat in 2 zittingen. De 1e zitting duurt ongeveer 1,5 uur. De tandarts geeft u eerst een verdoving en gaat dan de tand of kies omslijpen. Hierdoor ontstaat er een soort stompje waar de kroon op past. Ook worden er afdrukken genomen voor het tandtechnische laboratorium. Na het nemen van de afdrukken wordt de kleur bepaalt van de kroon en wordt er een noodkroon geplaatst. In het tandtechnische laboratorium wordt de kroon op basis van de afdrukken gemaakt. De kroon is ongeveer na 1 à 2 weken klaar.

[/su_column] [su_column size=”1/3″]

[/su_column] [/su_row]

2e zitting

In de 2e zitting wordt de kroon geplaatst. De 2e zitting duurt ongeveer een half uur. Op dat moment is de kroon terug van het tandtechnische laboratorium. Eerst wordt de kroon gepast en wordt er gekeken of alles naar wens is. Zo nodig wordt de kroon direct aan de stoel bijgeslepen door de tandarts. Pas als alles naar wens is, wordt de kroon gecementeerd met een speciaal en stevig cement. Dit zorgt ervoor dat de kroon stevig vast blijft zitten.

Brug

Een brug kan nodig zijn wanneer er een tand of kies ontbreekt. De functies hiervan zijn dat u beter kunt kauwen, om te voorkomen dat tanden en/of kiezen scheef gaan staan of van de open ruimte naar elkaar toe groeien en voor verbetering van de esthetiek. Net zoals een kroon is een brug een vaste vervanging.

Soorten bruggen

[su_row][su_column size=”1/4″]

[/su_column] [su_column size=”3/4″]

3 delige brug: deze brug bestaat is nodig wanneer er een tand of kies ontbreekt. De brug bestaat uit 2 kronen en een dummy. De dummy komt op de plaats waar het de tand of kies ontbreekt. De 2 kronen worden geplaatst op de pijlerelementen. Dit zijn de tanden en/of kiezen die naast de open ruimte liggen.

[/su_column] [/su_row]

[su_row][su_column size=”3/4″]

Meerdelige brug: deze brug is nodig als 2 of meer naast elkaar gelegen tanden en/of kiezen ontbreken. De brug bestaat uit 2 kronen en meerdere dummy’s. De dummy’s komen op de plaats waar de tanden en/of kiezen ontbreken. De 2 kronen worden geplaatst op de pijlerelementen. Dit zijn de tanden en/of kiezen die naast de open ruimte liggen.

[/su_column] [su_column size=”1/4″]

[/su_column] [/su_row]

[su_row][su_column size=”1/4″]

[/su_column] [su_column size=”3/4″]

Vrij-eindigende brug: deze brug is nodig wanneer de laatste kies ontbreekt. De brug bestaat uit 2 kronen en een dummy. De 2 kronen worden geplaatst op de pijlerelementen. Bij een vrij-eindigende brug zijn dat de laatste 2 kiezen die voor de open ruimte liggen.

 

[/su_column] [/su_row]

1e zitting

Een brug gaat in 2 zittingen. De 1e zitting duurt ongeveer 2 uur. De tandarts geeft u eerst een verdoving en gaat dan de tanden en/of kiezen omslijpen. Hierdoor ontstaat er een soort stompje waar de kronen op passen. Ook worden er afdrukken genomen voor het tandtechnische laboratorium. Na het nemen van de afdrukken wordt de kleur bepaalt van de brug en worden er noodkronen geplaatst. In het tandtechnische laboratorium wordt de brug op basis van de afdrukken gemaakt. De brug is ongeveer na 1 à 2 weken klaar.

2e zitting

In de 2e zitting wordt de brug geplaatst. De 2e zitting duurt ongeveer een half uur. Op dat moment is de brug terug van het tandtechnische laboratorium. Eerst wordt de brug gepast en wordt er gekeken of alles naar wens is. Zo nodig wordt de brug direct aan de stoel bijgeslepen door de tandarts. Pas als alles naar wens is, wordt de brug gecementeerd met een speciaal en stevig cement. Dit zorgt ervoor dat de brug niet zomaar uitvalt.

Kronen & bruggen

Translate »
Spoedgeval
Afspraak maken
Inschrijven