Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking waarbij niet alleen het tandvlees ontstoken is, maar ook het daaronder gelegen kaakbot.  Wanneer er niets gedaan wordt aan de tandvleesontsteking, gaat dit zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en/of kiezen. Het tandvlees gaat daardoor loslaten waardoor er in de pocket (ruimte tussen tand en tandvlees) weer tandplak gaat vormen. Door het tandplak gaat de ontsteking nog dieper zitten. Door de ontsteking gaan de vezels kapot en wordt het kaakbot afgebroken met als gevolg dat de pockets nog dieper worden. In deze verdiepte pockets gaat het tandplak verkalken tot tandsteen. Deze voortdurende ontsteking met de afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Symptomen

Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven omdat het vaak geen, of pas in een laat stadium, symptomen geeft. Enkele symptomen zijn rood, gezwollen, slap en teruggetrokken tandvlees. Ook gaat het tandvlees bloeden bij het poetsen en eten. Een vieze adem, vieze smaak en het veranderen van de positie van de voortanden, zijn symptomen die kunnen duiden op parodontitis. Pijnklachten komen bij parodontitis zelden voor en ook kunnen de bovenstaande symptomen afwezig zijn of onopgemerkt blijven. In een vergevorderd stadium ( wat al te laat is voor een succesvolle behandeling) ontstaan er pas pijnklachten, terwijl het juist belangrijk is om er vroeg bij te zijn.

Gevolgen

Het gevolg van teruggetrokken tandvlees is dat de wortels deels bloot komen te liggen. Hierdoor kunnen de tanden en/of kiezen zeer gevoelig zijn voor koude, warme, zure of zoete dranken. Ook tijdens het tandenpoetsen kan er gevoeligheid optreden. Afgebroken kaakbot groeit helaas niet meer terug. Er kan zoveel kaakbot verloren gaan, dat de tanden en/of kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.

Behandeling

De tandplak en het tandsteen zullen door de tandarts of mondhygiënist verwijderd moeten worden met speciaal instrumentarium. Wanneer de pockets zijn gereinigd, gaat het lichaam het evenwicht herstellen. De behandeling van parodontitis gebeurt altijd in meerdere zittingen op de praktijk. Tussen de zittingen en na de zittingen, zult u elke dag boven de tandvleesrand goed het tandplak moeten verwijderen. Dit doet u door minimaal 2x per dag 2 minuten te poetsen en door ragers of tandenstokers te gebruiken. Hiermee verwijderd u het tandplak tussen tanden de kiezen. De tandarts of mondhygiënist geeft u instructie over welke middelen voor u geschikt zijn. Een goede mondhygiëne is dus zeer belangrijk bij het genezingsproces van parodontitis.

Indien de pockets zich niet herstellen ondanks de behandelingen en zelfreiniging, verwijzen wij u naar de parodontoloog. Hij zal dan een flapoperatie uitvoeren bij u. Dit houdt in dat de parodontoloog het tandvlees opensnijdt waardoor hij deze moeilijke of diepe pockets goed kan reinigen. Na het reinigen maakt de hij het tandvlees weer dicht met hechtingen.

Als de parodontitis genezen is, gaat het tandvlees weer strakker tegen de tanden en/of kiezen aanliggen. Ook worden de pockets dan kleiner. Na genezing is het erg belangrijk om een goede mondhygiëne voort te zetten. Zo voorkomt u dat de parodontitis niet terugkomt.

Ons Team

Tandarts/praktijkeigenaar BIG-nummer: 59921583902

Mustafa Faker

Translate »
Spoedgeval
Afspraak maken
Inschrijven